Xento
Image default
Aanbiedingen

Lastig maar belangrijk: laten we praten over de dood

Wie durft het gesprek over zijn eigen dood aan?

Grafstenen, grafzerken en grafmonumenten

Als je op een begraafplaats rond loopt en al die grafstenen, grafzerken en grafmonumenten ziet besef je meestal niet wat er allemaal aan de begrafenis vooraf ging. Dan denk ik natuurlijk aan wat tot de dood van iemand heeft geleid. Meestal ziekte of een ongeluk en soms uit pure ouderdom. Maar ook aan wat de nabestaanden na het overlijden moesten regelen om tot de uitvaart met begrafenis te komen. In bijna alle gevallen is een uitvaartverzorger degene die de uitvaart regelt. Voor de nabestaanden een uitkomst, maar toch moeten er beslissingen genomen worden waar niet alle nabestaanden het over eens hoeven te zijn. Dat kan tot vervelende situaties leiden die je een emotionele periode rondom een uitvaart liever niet hebt.  

Leg uw wensen vast

Sterven en de dood zijn nog steeds taboe onderwerpen voor de meeste mensen. Praten over de dood kan echter opluchting en duidelijkheid brengen. Nabestaanden moeten na het overlijden wel een passende uitvaart regelen. Een zware taak in een meestal nogal emotionele tijd. Alles moet bovendien ook nog eens heel snel – binnen een week – gebeuren. Dat kan overweldigend zijn.

Hoe zorg je voor een afscheid dat past bij de recent overleden dierbare en dat bij andere nabestaanden warme herinneringen zal achterlaten? Iedereen wil natuurlijk een mooi afscheid dat als laatste gebaar goed aansluit bij de overledene.  Door met toekomstige nabestaanden over uw toekomstige overlijden te praten, hoeven zij later geen lastige en moeilijke beslissingen te nemen. Als zij al precies weten hoe u uw uitvaart wilt hebben en wie er allemaal uitgenodigd mogen worden hebben zij meer tijd om alles goed en volledig naar uw wens te regelen. Dit maakt het afscheid nemen persoonlijker en ergens ook makkelijker; in ieder geval minder gestrest. De meeste uitvaartbegeleiders bieden gratis en vrijblijvend aan om uw eigen uitvaart voor te bereiden. U praat dan met de uitvaartverzorger en hij of zij legt dan schriftelijk uw wensen voor uw eigen uitvaart vast.   

Begraven of cremeren?

Weten uw nabestaanden waar uw voorkeur naar uitging? Die eerste keuze tussen begraven of cremeren is lastig als onduidelijk is wat uw voorkeur had. Daarom is het goed om dit met uw nabestaanden vooraf te bespreken. Voorkom meningsverschillen tussen uw nabestaanden en zorg dat uw wens ingewilligd wordt .

Heeft begraven de voorkeur? Dan hoeft u automatisch begraven te worden op een begraafplaats in de gemeente waar u woont. In principe mag u in elke willekeurige gemeente in Nederland begraven worden. Veel mensen denken dat ze in de gemeente waar ze begraven worden gewoond moeten hebben. Maar dat is dus niet zo; u kunt zelfs overal in de wereld begraven worden. De kosten zijn natuurlijk wel voor u of uw nabestaanden.

Kist die bij de overledene past

Het lichaam wordt na het overlijden in een kist geplaatst. Wat betreft kisten zijn er veel verschillende opties. Een grafkist moet aan een aantal ‘basis’ wetten en regels voldoen, maar er blijft heel veel ruimte voor het personaliseren van de kist. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor:

  • Het bespuiten van de kist in een bepaalde kleur
  • Een ecokist die volledig milieuvriendelijk is
  • Een zelfgemaakte kist, welke overigens wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen
  • Minder traditioneel materiaal, zoals riet, karton of bamboe
  • Een lijkwade in plaats van een kist, een zacht kleed waarin het lichaam van de overledene gewikkeld wordt

Laatste verzorging

Na het sterven krijgt een overledene nog de laatste verzorging. De uitvaartverzorger wast (samen met nabestaanden) het lichaam, doet het haar en de make-up en zorgt dat de overledene nog de mooie kleren, die hij of zij gekozen had, aankrijgt. Vaak nemen de uitvaartverzorgers dit op zich, maar weet dat u ook zelf mag doen eventueel met hen. De beslissing wat de laatste kleren zullen zijn die de overledene in de kist aankrijgt is in de praktijk voor veel nabestaanden een lastige. We adviseren u dan ook om dit vooraf vast te leggen. De meeste uitvaartbegeleiders bieden dit standaard gratis aan.

Urnengraf, Zerk, grafsteen of Grafmonument?

Weten uw nabestaanden wat uw voorkeur heeft? Is bekend of u liever alleen in het graf blijft of mag uw partner later bijgeplaatst worden? Of wilt u in een familiegraf?

Wilt u als grafbedekking een gebruikelijke grafzerk of grafsteen? Of bent u meer gecharmeerd van eigentijdse materialen in moderne grafmonumenten als glas, RVS of geroest staal? Hoe belangrijk is het wat uw nabestaanden hiervan vinden? Mag het wat kosten? Is er voldoende geld beschikbaar na uw overlijden?

Asbestemming

Bij de keuze voor een crematie, is er ook nog de vraag over de asbestemming. Wordt de as uitgestrooid, in een columbarium geplaatst of thuis in een urn bewaard? Het is tevens mogelijk om de as te laten verwerken in een assieraad.

Help nabestaanden met keuzes

Voorkom dat nabestaanden achter blijven met veel lastige keuzes over uw uitvaart en daarna. De hierboven genoemde keuzes zijn slechts een beperkt aantal  voorbeelden. Wat denkt u bijvoorbeeld over de uitvaartlocatie, de te spelen muziek (wel of niet live?) , het soort vervoer, de koffie of borrel achteraf, et cetera. Laat uw nabestaanden niet achter met deze moeilijke keuzes door alles al vast te leggen bij de uitvaartverzorger, of door er met elkaar over te praten.  Taboes zijn er om doorbroken te worden.

Memorabel Grafmonumenten

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl