Xento
Image default
Zorg

Vraag het de expert: Hoe kan ik me weer geïnspireerd en creatief voelen?

Creativiteit vinden

Mijn baan vereist dat ik creatief ben, maar ik heb het moeilijk met alles wat er gaande is. Heb je tips om de inspiratie te laten stromen?

Creativiteit gaat vaak over één stap vooruit zetten. Te veel denken dat je de flow moet vinden, creëert geen flow maar geeft juist stress beweren professionele stresscoaches – flow ontstaat wanneer je je het ruimst voelt. Tenzij je een deadline hebt, neem dan wat tijd om niet in het denkproces te zitten. Maak een wandeling, zoek inspiratie weg van de werkruimte en breng die terug. Praat. Deel je worsteling met een toegewijde luisteraar. Onthoud dat elke schijnbaar onbelangrijke stap voorwaarts tot de volgende leidt.

Volgens coaches van Coachregio raken velen van ons geïnspireerd wanneer ons lichaam ontspannen is en onze geest vrij. Wat dacht je van wat planten, poëzie of inspirerende foto’s op je werkplek? Misschien kun je wat meer plichtmatige taken uit de weg ruimen en ruimte vrijmaken, in plaats van te jongleren met verschillende taken. Gun jezelf een rommelvrije ruimte om je aandacht op te richten. En ga ergens heen waar je je geïnspireerd voelt. Bekijk die magische film. Praat met iemand die je worsteling ziet.

 

Ik voel veel zelftwijfel rond mijn creatieve projecten op het moment. Heb je suggesties om me te helpen wat meer in mezelf te geloven?

Begin hiermee: wat is belangrijk aan dit project? Waarom is het belangrijk voor mij? Wat zal het mij (en anderen) brengen dat ik nu niet heb? Hoe zal het leven anders zijn als ik dit project volbreng? Als je wat tijd besteedt aan het doorvoelen van je verlangen, het ‘waarom’ achter je pogingen, zul je zien waarom iets bedenken echt belangrijk voor je is. Zonder dit mislukken veel creatieve projecten al bij de eerste hindernis.

Het is normaal om aan dingen te twijfelen. Oefen wat, merk op wat goed voelt aan het werk, let op waar je opwinding voelt. Lukt dit niet, dan kan lifecoaching je hierbij goed helpen klik hier om de beste lifecoach te vinden. Speel misschien een beetje met het project. Is er een manier om het leuker voor jezelf te maken en de druk wat weg te nemen? Onthoud dat een kleine stap een moedige stap kan zijn, probeer jezelf niet te veroordelen voor wat misschien een tragere ‘vooruitgang’ lijkt.

Ik wil heel graag een creatieve hobby beginnen, zoals schilderen, maar ik ben bang dat ik niet erg goed zal zijn. Heeft u enig advies voor beginners?

Niet ‘erg goed’ zijn is je innerlijke criticus die praat. Het is een overtuiging die je hebt aangeleerd. Toch ben jij het niet en het is niet waar. Je essentie, je creatieve geest verlangt ernaar om door te breken, altijd. Voel in waarom je wilt schilderen. Hoe zal deze creatieve hobby je helpen je te verruimen, te groeien en vollediger te leven? Waarom is schilderen belangrijk voor je?

Probeer niet te vergelijken en onthoud dat je op niemand indruk hoeft te maken. Je zou beelden kunnen verzamelen die je inspireren of een dagboek kunnen bijhouden van je gedachten en gevoelens als je schildert. Koop een mooi schetsblok of een nieuwe set verf of materiaal om de boel op orde te brengen en creëer thuis een koesterende ruimte waar je je werk kunt tentoonstellen. Je zou je kunnen inschrijven voor een cursus of groep waar mensen delen.

Zet die eerste kleine stap. Werk aan je moedspieren en het vertrouwen zal groeien.

Ik zit midden in een groot creatief project en ben alle motivatie kwijt en begin me overweldigd te voelen. Hoe kan ik weer op het goede spoor komen?
Dit kan echt frustrerend zijn. Stop er een tijdje mee – haal de druk eraf. Rust uit. Ga de natuur in. Het is normaal om van het pad af te raken; wees lief voor jezelf, laat je deadline een beetje rekken als dat mogelijk is. Ga dan een beetje terug en kijk naar waarom je dit project in de eerste plaats bent begonnen en wat er voor jou belangrijk aan is. Herinner jezelf eraan waarom je je ertoe verbonden hebt en herbeleef die gevoelens van opwinding die je had toen je eraan begon. De coaches van Coachregio zullen je hierbij ondersteunen.