Xento
Image default
Woning en Tuin

Waarom is een energielabel van een woning belangrijk?

Wil jij binnenkort jouw huis gaan verkopen? Dan weet je misschien al dat je een energielabel moet aanvragen. Je denkt misschien in eerst instantie dat het nu nog niet nodig is om een nieuw energielabel aan te vragen, maar toch is het een goed idee om dit wel te doen. Elk jaar wordt het duurder om een energielabel aan te vragen en je bespaart dus kosten als je ervoor kiest om dit nu al te doen. 

Wat is een energielabel precies? 

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Er zijn verschillende niveaus en aan de hand daarvan geeft een label een duidelijk beeld over welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn voor een woning en welke al zijn toegepast. Een wasmachine en een koelkast hebben dit ook. Deze hebben een label die van A tot G loopt. A is heel zuinig en G is het minst zuinig. Bij woningen is dit ook zo. Woningen met een A-label hebben de nieuwste energiebesparende middelen zoals een zonneboiler, terwijl bij woningen met energielabel G nog veel te verbeteren valt. Een lagere energierekening is een voordeel wat je hebt bij een energiezuinig huis. Meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot en kosten dus. Van der Eijken makelaardij: Uw makelaar in Roosendaal, weet hoeveel invloed een goed energielabel heeft op de verkoop van een woning. 

Een hoog energielabel 

Wanneer jouw huis een hoog energielabel heeft, dus A of B, biedt dit voordelen bij de verkoop van het huis. Een hoog energielabel is natuurlijk niet alles, want ieder huis heeft zijn eigen charme. Een nieuwbouwwoning van een paar jaar oud is veel moderner en heeft een ander energielabel dan een huis uit de jaren ’70. Dat betekent niet meteen dat mensen alleen nog maar kijken naar het energielabel bij het kopen van een huis. Een wat ouder huis kan namelijk ook flink zijn vernieuwd en aangepast waardoor het nu energiezuiniger is. Wel geldt dat hoe zuiniger je huis is, hoe meer je ervoor kunt vragen als je het te koop zet. Dit is natuurlijk wel een erg groot voordeel!

Is het nodig om een energielabel te hebben? 

Is het verplicht om een energielabel te hebben wanneer je jouw huis wilt gaan verkopen? Dit is iets wat veel mensen zichzelf afvragen. Het antwoord op deze vraag is ja, je bent zelfs verplicht om een energielabel te hebben op het moment dat jij jouw huis gaat verkopen. Op het moment dat jij dit niet hebt, heb je de kans dat je een boete krijgt en dat is zonde van je geld.