Xento
Image default
Geschenken

Hoe worden de Olympische medailles gemaakt?

De Olympische Spelen zijn echte publiekstrekkers. De prestige van het toernooi, de veelzijdigheid van de sporten en de absolute wereldtop op iedere discipline aan het werk zien maken de Olympische Spelen tot de één van de grootste evenementen ter wereld. Niet alleen nu maar al honderden jaren! Dankzij deze populariteit van het toernooi hebben veel symbolen en voorwerpen rondom de Spelen een belangrijke waarde gekregen. Denk bijvoorbeeld aan het Olympisch vuur of het symbool met de Olympische ringen. Maar ook de medailles krijgen altijd veel aandacht.

Zo zitten olympische medailles in elkaar

Iedere Olympische Spelen wordt er een nieuw design ontworpen voor de medailles. Voor iedere sport worden er gouden, zilveren en bronzen medailles gemaakt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht hebben al deze medailles een eigen samenstelling. Bronzen medailles worden niet van brons maar van koper gemaakt. Zilveren medailles zijn vaak wel van zilver en gouden medailles zijn ook van zilver met ongeveer 1% goud toegevoegd.

Het verschil tussen geldelijke en symbolische waarde

De waarde van een Olympische medaille varieert van ongeveer €3,- voor een bronzen medaille van koperlegering, tot ongeveer €500,- voor een gouden plak. Maar de waarde van een medaille zit hem niet alleen in de waarde van het materiaal. Verre van zelfs! Als je één van deze medailles wilt kopen moet je diep in de buidel tasten. Op veilingen brengen sommige Olympische medailles tot wel €40.000,- op! Bij sommige fabrikanten is het wel mogelijk om een kopie of soortgelijke medaille te bestellen.

Waarom medailles op de Olympische Spelen?

De vraag die vaak opkomt is waarom reiken ze geen gouden beker uit maar een medaille? Over de precieze reden van de keuze voor deze sportprijzen lopen de meningen uiteen. Wat we wel zeker weten is dat er niet altijd medailles zijn uitgereikt op de Olympische Spelen. Sinds de Spelen werden geherintroduceerd in 1896, zijn er medailles uitgereikt. Maar rond de jaren ’20 van de vorige eeuw werden er ook sportbekers uitgereikt, evenals kunstwerken en andere trofeeën.