Xento
Image default
Financieel

Wat te doen bij arbeidsongeschiktheid?

Wanneer je niet langer in staat bent om te werken, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, kun je arbeidsongeschikt worden verklaard. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijke en volledige arbeidsongeschiktheid. Wat moet je precies doen wanneer dit jou overkomt? Wij zetten de belangrijkste zaken hier voor je op een rijtje, zoals het aanvragen van rechtshulp on demand als je hierdoor problemen krijgt met je werkgever.

Geef het door aan je werkgever

Ben je werknemer in loondienst? Dan is jouw werkgever de eerste 104 weken van de periode waarin je niet kunt werken verplicht om minimaal 70 procent van jouw loon door te betalen. Hierna wordt jouw inkomen vervangen door speciale regelingen voor arbeidsongeschiktheid, zoals een uitkering. Heb je een geschil met jouw werkgever? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk stappen te ondernemen zodat je geen inkomen misloopt en professionele hulp in te schakelen. Ook zonder rechtsbijstandverzekering kun je rechtshulp krijgen. Hiermee krijg je juridische ondersteuning van een expert.

Medische keuring

Als je voor langere tijd niet kunt werken krijg je een medische keuring. Hierbij kijken een arts en een arbeidsdeskundige van UWV hoe hoog jouw mate van arbeidsongeschiktheid is en of je dus nog deels of geheel niet meer kunt werken. Bij de aanvraag van een WIA-uitkering is een medische keuring verplicht. De arts bepaalt ook of er na een afgesproken periode opnieuw een keuring plaats moet vinden. Werk altijd mee aan dit onderzoek en stel alle vragen die je hebt aan de arts of aan de medisch adviseur, zodat je precies weet waar jij aan toe bent.

Richt je op jouw herstel

Wanneer je vanwege gezondheidsredenen arbeidsongeschikt wordt, is het belangrijk dat je de juiste zorg krijgt. Naast de normale medische zorg van een arts of specialist kom je misschien ook in aanmerking voor extra zorg, zoals fysiotherapie of alternatieve therapie. Dit kan allemaal bijdragen aan jouw herstel. Laat je door een medisch expert informeren over de mogelijkheden die passen bij jouw situatie.

Denk na over re-integratie

Als laatste is het verstandig om een inschatting te maken van hoe snel je weer aan het werk denkt te kunnen gaan. Het zou kunnen dat er aanpassingen nodig zijn die het je makkelijker maken om weer aan de slag te gaan. Praat hier eens over met jouw werkgever, of laat een medewerker van het UWV een plan opstellen waarbij je extra ondersteuning krijgt om je werk weer uit te voeren. Is terugkeer naar jouw oude baan niet mogelijk? Denk dan eens aan het volgen van een opleiding voor een ander beroep, zodat je ander werk kunt vinden dat beter past bij jouw situatie.