Xento
Image default
Electronica en Computers

Coach: Stimuleer sporters als scheidsrechter

Je kunt sporters stimuleren om gewenst en sportief gedrag te vertonen door complimenten te geven en te benadrukken wat goed gaat. Een positieve sfeer brengt het allerbeste in een atleet naar boven en natuurlijk ook in jou als scheidsrechter!

BENADRUK WAT GOED GAAT
“Niet verliezen, hè?”, “Wat een slechte voorzet!”, “Nee, niet doen! Op en rond sportlocaties zie je atleten en hun coaches veel praten over wat er niet goed gaat en wat de atleten beter niet kunnen doen. Van nature zijn mensen geneigd de nadruk te leggen op wat er fout gaat. Terwijl het effect daarvan volkomen averechts werkt. Het is juist positieve aanmoediging die het allerbeste in een atleet naar boven brengt en voor gewenst gedrag zorgt.

COMPLIMENTEN GEVEN
Natuurlijk moet je ingrijpen bij ongewenst gedrag, maar je kunt ook gewenst gedrag belonen met een compliment of een eenvoudige knik en glimlach. Als je dit voor beide partijen doet, blijf je neutraal, met als voordeel dat het zelfvertrouwen van de atleten toeneemt en ze meteen leren welk gedrag je wel prettig vindt.

PRAKTISCHE TIPS
– Wees positief, respectvol en sportief tegenover iedereen, want goed voorbeeld doet goed volgen.

– Straal energie en positiviteit uit voor, tijdens en na de wedstrijd: je hebt er duidelijk zin in! Laat ook tijdens de wedstrijd zien dat plezier en genot bij het spel horen.

– Benadruk het gewenste gedrag en ook de vooruitgang, beeld bijvoorbeeld in dat je het goed vindt dat een speler eerlijk aangeeft dat de bal uit is.

– Geef complimenten die gericht zijn op de inspanning van een sporter in plaats van op het resultaat, bijvoorbeeld, geef aan dat iemand een situatie goed heeft opgelost of goed heeft geprobeerd op te lossen.

– Denk ook aan non-verbale communicatie als een eenvoudige manier om gedrag van atleten goed te keuren, bijvoorbeeld met een knikje of een glimlach.

– Formuleer verbeterpunten in de vorm van een concrete opdracht of tip, dus niet te algemeen ‘Haast je!’, maar specifiek ‘Gooi sneller in!’

– Wees altijd oprecht, want atleten doorzien valse complimenten, trucs en dubbele boodschappen.

Een ander aspect van het verbeteren van je spel, als coach, is een vlekkeloze communicatie met je assistenten en de medische staf, zodat je de juiste beslissingen neemt en de spelers niet te lang in onzekerheid laat en weet of er ernstige blessures zijn. Met communicatie headsets en een communicatiesysteem medische staf kun je met succes communiceren en ervoor zorgen dat je de juiste beslissingen neemt, zodat de atleten optimaal van het spel kunnen genieten.