Xento
Image default
Electronica en Computers

Alles wat je moet weten over een elektricien

Misschien wil je wel een elektricien worden, maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken. Of er moet een klusje bij je gedaan worden en je weet niet of een elektricien de juiste is voor de baan. Je leest hier daarom al het belangrijks over het beroep. Lees meer op timmer-installaties.nl.

Wat?

Wat is nu precies een elektricien? Een elektricien is getraind in het aanleggen, monteren en onderhouden van verschillende soorten elektrische installaties. Dat kan in huis zijn, zoals verlichting, meterkasten, intercom-, camera’s, alarmen en andere zaken. Maar er zijn ook elektriciens die zich wat meer gespecialiseerd zijn op de aansturing van zware machines in bijvoorbeeld fabrieken of transportmiddelen. Een elektricien moet ervoor zorgen dat alles veilig is afgetapt en elektrische apparaten en installaties veilig gebruikt kunnen worden door iedereen.

Functies

Zoals gezegd gaat het over elektrische installaties. Eigenlijk alles wat je daarin kan bedenken, doet een elektricien. Om een paar voorbeelden te noemen, kan een elektricien stopcontacten monteren, verlichting plaatsten, helpen bij storingen en elektriciteitskabels trekken. Wat verder ook nog handig is, is dat je een elektricien ook kan inhuren voor controle. Om de zoveel tijd komt de elektricien dan langs en kijkt of alles nog goed zit. Zo wordt alles goed onderhoudt in huis of zo worden de machines in fabrieken gecontroleerd. Mochten er dan dingen niet kloppen of goed zitten, kan daar meteen op gewezen worden en weet je ook direct welke stappen er genomen moeten worden. 

Scholing

Om een elektricien te worden, heb je net als voor andere banen een goede vooropleiding nodig. Bijvoorbeeld de mbo-opleiding monteur elektrotechnische installaties. Dit is een opleiding op niveau 3, waarbij je je kunt specialiseren in industrie of woning en utiliteit. Daarna kun je een richting kiezen je nog verder verdiepen op het hbo, waar er ook genoeg elektrotechniek opleidingen beschikbaar zijn. Ook heb je de keuzen om nog aanvullende cursussen te doen en te techniek verandert continu. Bijscholing wordt daarom erg geadviseerd

Salaris

Het salaris van een elektricien ligt eigenlijk gemiddeld tussen de 1.700 en 2.600 euro bruto per maand, en is uiteraard afhankelijk van je ervaring en kennis. Ook zitten er verschillen tussen de mensen die voor henzelf werken of in loondienst zijn bij een ander bedrijf. Doe van te voren dus goed onderzoek, want dit kan ook invloed hebben op de kosten die je doet. Een particuliere elektricien kan je iets wellicht duurder of goedkoper aanbieden dan een groter bedrijf. 


Het is dus wel duidelijk dat elektriciens een hele duidelijke en vooral belangrijke baan hebben. Nu weet je wat hun voor je kunnen betekenen of wellicht heb je een extra zetje gereken om zelf aan te slag te gaan. 

 

https://timmer-installaties.nl/zonnepanelen-wageningen/