Xento
Image default
Dienstverlening

EOD en Leemans Speciaalwerken

EOD – Explosieven Opruimingsdienst Defensie

Heel af en toe zult u het EOD in het nieuws zien. In veel gevallen gaat het dan om het neutraliseren van een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Heel vaak hebben mensen jarenlang onwetend naast een levensgevaarlijk bom gewoond die de hele wijk had kunnen laten ontploffen. De bom haperde echter in de jaren ’40 en is gelukkig blijven haperen. Toch moet het EOD zeer voorzichtig omgaan met deze vondsten. Wij weten ook dat het risico dat deze bommen na meer dan 70 jaar niet zomaar zullen ontploffen en toch halen we ze weg. Een heel klein risico is namelijk nog te groot. Al toen ik een kleine jongen was raakte ik gefascineerd door de activiteiten van het EOD. Vol bewondering bekeek ik de operaties op de televisie en later keek ik de ontruimingsacties terug via het internet. Eigenlijk fascineerde alle objecten uit de Tweede Wereldoorlog mij. Ik weet nog goed dat we een keer in Duitsland op bezoek gingen bij een museum over deze verschrikkelijke periode. Ik zag de geweren, de hoeden en de schoenen en een onschadelijke bom. De kern was eruit gehaald en het omhulsel lag in een vitrine. Prachtig. Vanaf dat moment wist ik dat ik bij het EOD zou gaan werken. Elke stap die daarna zette was gericht op mijn toekomstige loopbaan als explosievenexpert bij de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie. Ik werk inmiddels al jaren bij het EOD van Defensie. Dit is de explosieve opruimingsdienst van Nederland. Ongeveer vijf jaar geleden kwam ik daar terecht, nadat ik een studie in deze richting succesvol had afgerond. U snapt dat dit geen alledaagse studie is. De EOD van Defensie zoekt naar de allerbeste specialisten van de wereld om ervoor te zorgen dat de Nederlandse bodem steeds veiliger wordt en grote rampen voorkomen worden. Wist u bijvoorbeeld dat er naar schatting 3000 explosieven in de bodem van onze Lage Landen verstopt liggen. Dat klinkt raar. U weet waarschijnlijk wel dat er in Kroatië veel bommen liggen of dat Vietnam vol ligt met landmijnen, maar in ons eigen land verwacht u toch niet snel explosieven. Tikkende tijdbommen die elk moment af kunnen gaan. Het risico valt echter wel mee. De meeste explosieven zijn tijdens de tweede wereldoorlog verzeild geraakt in de ondergrond. Tot mijn grote vreugde zijn ze niet afgegaan. Het geeft de EOD zijn bestaansrecht en het bespaarde zonder twijfel heel veel ellende. Zoals ik al vertelde is het EOD alleen op zoek naar de meest betrouwbare werknemers. Helaas kan onze organisatie het niet altijd alleen aan. In veel gevallen moeten we daarom een betrouwbare externe organisatie inschakelen.

EOD en Leemans Speciaalwerken

Onze vaste partner tijdens deze operaties is Leemans Speciaalwerken. Dit Nederlandse bedrijf is opgericht in Vriezenveen en houdt zich al sinds 1978 bezig met het opsporen en ontruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Dit doen ze al jaren zeer succesvol en met heel veel precisie. Dit is de reden dat we ze vaak vragen voor civieltechnische ondersteuning. De EOD kan heel veel zelf, maar het is fijn om te weten dat er een betrouwbare partner aanwezig is die ons kan helpen met de lastige klussen. Het EOD kiest voor www.LeemansSpeciaalwerken.nl vanwege 4 redenen:

  1. 24-uurs inzetbaarheid, 7 dagen per week
  2. meer dan 3 decennia ervaring
  3. gedegen historische vooronderzoek
  4. WSCS-OCE gecertificeerde specialisten

De eerste twee punten behoeven weinig uitleg. Iedereen wil graag werken met ervaren specialisten die dag en nacht klaar staan. De laatste twee punten kan ik beter even toelichten. Historisch vooronderzoek is een zeer goede basis in een keuzeproces. Wanneer er explosieve vermoedens zijn kan Leemans Speciaalwerken aan de hand van de onderstaande gegevens een inschatting maken en een beter beeld scheppen van het gebied:

 

  • luchtfoto’s
  • archieven
  • literatuuronderzoek

Aan de hand van dit historische vooronderzoek kan de OCE-afdeling achterhalen wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog gebeurd is in een bepaald gebied. Het is waardevolle informatie waarop het EOD een deel van zijn strategie bepaalt. De OCE-afdeling van Leemans Speciaalwerken is de explosievenafdeling. Het is de commerciële evenknie van het EOD. Het gedegen historische vooronderzoek is besproken, maar het is nog niet duidelijk wat WSCS-OCE gecertificeerde specialisten zijn. Dit is een systeemcertificaat voor het opsporen conventionele explosieven. Ontzettend belangrijk voor de geloofwaardigheid van onze partners. Zonder certificaat zullen wij nooit samenwerken met u. Leemans is wel in het bezig van dit certificaat en dit speelt een belangrijke rol in onze selectieprocedure.

Diensten van Leemans Speciaalwerken

Gelukkig maken veel meer organisatie al jaren gebruik van de diensten van Leemans Speciaalwerken en Leemans Milieu Consultants. Deze twee zelfstandige onderneming werken vaak ook samen. De explosievendienst is geïncorporeerd binnen de originele tak. Ik kan het u zeker aanraden om deze organisatie gericht op het ontruimen en veiligstellen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De laatste jaren zijn er veel meer concurrenten op de markt gekomen die ook de grenzen over kijken. Nederland biedt nog veel uitdagingen, maar in het buitenland zijn er urgentere problemen die de aandacht eisen van veel organisaties. Ondanks onze relatief vredige geschiedenis hebben we ons toch gespecialiseerd in het ontruimen van explosieven. Het EOD is de nationale instantie van de overheid, maar Leemans is een zeer goede en betrouwbare partner op dit speelveld. Hebt u interesse in de diensten van Leemans Speciaalwerken? Neem dan direct contact op met dit specialistische bedrijf via de telefoon of via het contactformulier op de website. Ik raad het iedereen aan.

Bezoek de website voor meer info : http://www.leemansspeciaalwerken.nl/pagina/81/EOD.html

Gerelateerde artikelen

Hoe maak je een vakantie tijdens corona gezellig?

Begrafenisondernemers in Antwerpen die met u meedenken

Solex rijden als afscheid