Xento
Image default
Bedrijven

Het belang van een EHBO Cursus

Hoe belangrijk is het om een EHBO cursus aan te bieden?

Er is geen enkele manier om te garanderen dat het risico op arbeidsongevallen in een bedrijfsomgeving nihil is, aangezien er altijd enig risico zal zijn. Naast het opleiden van medewerkers om ongevallen te voorkomen, is het echter uiterst belangrijk om een EHBO cursus aan te bieden, zodat ze weten hoe ze moeten handelen in het geval van een arbeidsongeval.

De belangrijkste reden voor deze training is het redden van levens en het behouden van de gezondheid van alle werknemers. Op deze manier kan een goed opgeleid team niet alleen het aantal arbeidsongevallen verminderen, maar is het ook uiterst nuttig om de gevolgen ervan te beperken.

 

Gebieden met hoge risico’s

Natuurlijk, hoe groter de beroepsrisico’s in een bedrijf, hoe vaker de EHBO cursussen moeten worden gegeven, omdat in deze situatie de kans groter is dat het risico een gevaar wordt, en dus een arbeidsongeval veroorzaakt.

 

Hoe kan de EHBO cursus in het bedrijf worden toegepast?

Het is de plicht van het bedrijf om een veilige werkomgeving te bieden. Daarom is het een feit dat de EHBO cursus moet worden gegeven, hetzij door het inhuren van een technicus of een arbeids veiligheidsingenieur, hetzij door het raadplegen van een gespecialiseerd team.

Daarom is het interessant dat elk bedrijf de beroepsrisico’s op zijn werkplek in kaart brengt en ervoor zorgt dat de EHBO opleiding is afgestemd op de belangrijkste mogelijkheden van ongevallen in die specifieke omgeving. Als voorbeeld: als taken op grote hoogte worden uitgevoerd, is het verstandig om medewerkers op te leiden voor het verlenen van eerste hulp aan slachtoffers van een val.

 

Toepassingen

Opleidingen voor eerste hulp kunnen binnen de werkomgeving zelf worden gegeven en gedurende de dag is dit essentieel voor het team van medewerkers om de locatie te bestuderen en de volgende acties te kunnen ondernemen:

  

– Vind snel een EHBO-kit en weet hoe u er goed mee om kunt gaan (inclusief gebruik van katoen, verband, plakband, schaar, handschoenen, antiseptica, etc.);

– Gebruik van geavanceerde EHBO-kits, specifiek voor elk beroepsrisico dat in het bedrijf aanwezig is (zoals het aanbrengen van spalken en baarmoederhals kraag in geval van letsel);

– Passende mobilisatie van een slachtoffer van een arbeidsongeval, waarbij de risico’s worden vermeden.

 

Het is ook de moeite waard om te benadrukken dat al deze acties in overeenstemming moeten zijn met de wendbaarheid om professionele medische hulp in te roepen zodra het feit zich voordoet. Door dit soort opleidingen (door de arbeidsveiligheid sector zelf of via consultancy) te verzorgen, kunnen de gevolgen van een arbeidsongeval worden beperkt en de kans op het redden van levens worden vergroot.