Xento
Image default
Banen en opleidingen

Hoe omgaan met ontslag tijdens ziekte?

Wat te doen als ontslag tijdens ziekte boven je hoofd hangt? Het is in ieder geval goed om te weten dat je in de eerste twee jaar van je ziekte niet met ontslag geconfronteerd kan worden. Dit is zo vastgelegd in de wet. Al zijn er wel enkele uitzonderingen. Na twee jaar wordt het bovendien ook anders. Het is dan wel belangrijk om te weten wat je eigen rechten zijn. Het is wel fijn om dan hulp van een specialist te krijgen. Zo kan je er zeker van zijn dat je het maximale uit de mogelijkheden haalt.

Wanneer kan je ontslagen worden?

Hoe zit het met ontslag tijdens ziekte binnen de eerste twee jaar? Dit is eigenlijk alleen aan de orde bij hele specifieke gevallen. Wanneer de ontslagprocedure al liep en het UWV al de vergunning had verleend en je wordt dan ziek. Dan mag de procedure gewoon doorgezet worden. Jouw ziekte staat immers buiten het ontslag. Ook wanneer je niet goed meewerkt aan je re-integratie heeft de werkgever wat meer troeven in handen. Wanneer het UWV dit vaststelt, dan kan er binnen de twee jaar toch ontslag volgen. Dat is dus wel van belang.

Vaker ziek zijn

Wie vaker ziek is, kan ook met ontslag tijdens de ziekte te maken krijgen. Wanneer duidelijk is dat de gevolgen voor de bedrijfsvoering onaanvaardbaar zijn, dan heeft de werkgever de mogelijkheid om je te ontslaan. Denk bijvoorbeeld aan grote gevolgen voor het werk van collega’s of voor het stilvallen van het productieproces. Het is wel essentieel om te weten dat de werkgever niet zomaar kan stellen dat de gevolgen onaanvaardbaar zijn. Daar zijn wel regels voor opgesteld. Daarom is de hulp van een specialist ook zo waardevol, die weet hoe dit precies zit en kan jou erbij helpen.

Punten om op te letten

Als het gaat om  ontslag tijdens ziekte, dan zijn er bepaalde punten waar goed op gelet moet worden. In de eerste plaats is het zo dat je met enige regelmaat, maar niet langdurig ziek moet zijn. Het is ook belangrijk dat de werkgever kan aantonen alles te hebben gedaan voor de juiste arbeidsomstandigheden. Daarnaast moet het niet zo zijn dat je binnen een half jaar in aangepaste vorm het werk weer aankan. Wanneer deze voorwaarden niet worden voldaan, dan is het ontslag ook niet terecht. Dit is dus voor alle partijen belangrijk om mee te wegen.

Beoordeling door een specialist

Ontslag tijdens ziekte wordt altijd beoordeeld door specialisten. Denk bijvoorbeeld aan de rol die de kantonrechter hierbij speelt. Die kan inzien of de werkgever redenen heeft om je toch te ontslaan. Wanneer de werkgever deze plannen heeft, dan moet ook de specialist van het UWV erbij betrokken worden. Jij kan op jouw beurt veel waarde hebben van bijvoorbeeld een arbeidsrecht advocaat. Zorg dus dat alles wel volgens de regels verloopt en dat de juiste personen erbij betrokken worden. Alleen dan weet je zeker dat alles klopt en dat je een eerlijke behandeling krijgt. Dat is wat echt telt.

 

Meer weten? Omnius Advocaten