Xento
Image default
Architectuur

Wat zijn Tiny Houses?

Ook al is er geen officiële definitie van wat “Tiny Houses” zijn. Is de letterlijke vertaling van de Engelse term gemakkelijk af te leiden dat zij de kleinste vorm van residentiële gebouwen zijn – in feite kunnen ze ook micro huisjes genoemd worden. In deze context hoort en leest men ook de termen “micro, mini en klein huisje”, waarbij de grenzen vloeiend zijn. Het is immers in zekere zin ook in het oog van de toeschouwer wat klein of klein is.

 

Tiny Houses uit Amerika

In de VS werd in 2017 de volgende definitie van de term “Tiny House” in de Building Act vastgelegd: een woning van maximaal 400 m². vloeroppervlak (met uitzondering van zolders). In het algemeen kan worden gezegd dat huizen met het equivalent van 37 vierkante meter vloeroppervlak en minder als “klein” worden beschouwd. Want juist in de VS is het verschil in grootte ten opzichte van een gemiddeld grote eengezinswoning enorm groot.
Zelfs in de VS maakt de bouwwet geen onderscheid tussen mobiele en stationaire tiny houses.

Aangezien er in de VS echter geen speciale goedkeuring nodig is voor autoaanhangwagens met de volgende maximumafmetingen, zullen veel van de huizen die op aanhangwagens worden gebouwd deze afmetingen niet overschrijden: 13,5 ft. (totale) hoogte en 8,5 ft. breedte – dit komt overeen met 4,11 m hoogte (incl. trailer) en 2,6 m breedte. Wat de lengte betreft, zijn er variaties tussen 10 en 24 voet – dat wil zeggen tussen 3 en 7,3 meter.

In het Nederlandse gebruik worden deze kleine huisjes op wielen, bekend uit de USA, “Tiny Houses” genoemd. Kleine, vaste huizen van een ander type zijn daarentegen uitgerust met de reeds genoemde Duitse termen “Mikrohaus”, “Minihaus” of “Kleinhaus”, afhankelijk van hun grootte. Zulke huizen worden ook als “eengezinswoningen” op de markt gebracht om de overeenkomstige doelgroep gemakkelijker te kunnen bereiken. Het is ook mogelijk om met je gezin in een tiny house te wonen. Dit vereist echter wel wat creativiteit.

 

Tiny house op een aanhanger

De “typische” Tiny Houses gebouwd op aanhangwagens hebben zelden meer dan 25 m² woonoppervlak, maar hebben nog steeds alles wat je nodig hebt om te leven: een woongedeelte met kitchenette, een sanitaire ruimte met douche en toilet en een slaapzolder. Men gebruikt ook weleens een zeecontainer als basis voor tiny house.

 

Tiny house op de weg 

Omdat de Nederlandse verkeersregels toestaan dat aanhangwagens tot 4 m hoogte en 2,55 m breedte zonder speciale toestemming en lengtes van meer dan 7 meter zijn niet echt comfortabel om te bewegen door Duitsland (en onze buurlanden), zult u nauwelijks tegenkomen grotere Tiny Houses – tenzij een Tiny House liefhebber was de moeite waard de extra woonruimte een speciale toestemming.