Xento
Image default
Aanbiedingen

Coronaregels voor grafmonumenten en uitvaarten

U weet inmiddels wel dat onze wereld op zijn kop staat door de coronacrisis. We mogen geen handen meer schudden, moeten minimaal 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk binnen blijven. Bovendien niet meer dan 3 mensen op bezoek ontvangen. Iedereen en alle bedrijven hebben er last van; de een wat meer dan de ander.

Grafmonumenten en grafstenen

Natuurlijk heb ik zelf als grafkunstenaar ook de nodige maatregelen moeten nemen om geïnteresseerden zo veilig en aangenaam mogelijk volgens de Corona richtlijnen te kunnen  ontvangen. Behalve het zoveel mogelijk volgend van de richtlijnen geeft een plexiglasscherm dat boven de bespreektafel hangt extra bescherming.  Mijn werk als ontwerper van grafmonumenten kan, iets aangepast, gewoon doorgaan.

Bij uitvaarten is helaas nogal anders. Welke regels en richtlijnen moeten uitvaartverzorgers in acht nemen? En is het nog wel mogelijk om nu een mooie persoonlijke uitvaart te organiseren?

Tradities verander je niet zo maar! Begrafenissen en crematies zijn wel de meest basale en belangrijke tradities waar je in je leven mee te maken krijgt. Iedereen wenst toch voor zijn dierbare een mooie sfeervolle uitvaart om op gepaste wijze afscheid te nemen van je geliefde dierbare. Valt zo’n uitvaart nog wel te regelen?

Aangepaste richtlijnen voor uitvaarten

Vanaf 23 maart zijn bijeenkomsten met meer dan drie personen niet meer toegestaan. Het is een belangrijke richtlijn om het coronavirus te bestrijden.  Een uitvaart met 3 personen zou echter zo onmenselijk zijn dat er voor de uitvaartbranche een uitzondering geldt.  Het is nu ook weer niet zo dat een onbeperkt aantal mensen een uitvaart mag bijwonen.

Maximaal 30

Ook begrafenissen en uitvaarten moeten behóórlijk afgeslankt worden. De regel voor de uitvaartsector is dat er maximaal dertig mensen aanwezig mogen zijn op een uitvaart, begrafenis of crematie. En ook daar gelden de standaard beperkende maatregelen van afstand houden en geen handen schudden. Al met al is het letterlijk een afstandelijke bedoening. Zelfs het vertrouwde bakkie troost met cake is geschrapt.

Hoe goed bedoeld ook, soms leidt het tot onwezenlijke situaties. Nabestaanden reizen samen in één auto naar het uitvaartcentrum. Daar moet de uitvaartverzorger hen er op wijzen om minimaal 1,5 meter uit elkaar te blijven….

Buiten even wachten

Vanwege de maatregelen zal de uitvaartverzorger proberen de uitvaart zoveel als kan via de telefoon te regelen. Als het lichaam van de overledene opgehaald thuis moet worden mogen er slechts 3 mensen bij aanwezig zijn, met een afstand van minimaal 1,5 meter. De uitvaartverzorger gaat niet eerder naar binnen dan wanneer de overige mensen uit de woning zijn. Zij worden vriendelijk gevraagd buiten of in de auto te wachten.

Gemis en troost

Die belangrijke kleine intieme gebaren van troost als een hand op iemands schouder, het elkaar eventjes vasthouden om het verdriet wat te verzachten mag helaas momenteel niet. Het voelt tegennatuurlijk en het is soms hartverscheurend om iemand die vol verdriet is niet fysiek even te kunnen troosten; geen warmte te kunnen bieden; op afstand te moeten houden. Eigenlijk is het niet te doen.

Teleurstellend

Voor de meeste nabestaanden is het erg teleurstellend hoe een uitvaart nu georganiseerd is. Het is totaal anders dan we gewend zijn en wat we er van verwachten. Ook de uitvaartverzorgers zelf ervaren het als tegengesteld aan hoe het zou moeten. Het went niet.

Het voelt koud  en ongastvrij om nabestaanden en vrienden van een uitvaart weg te moeten sturen zonder het gebruikelijke kopje troostrijke koffie of thee.  Ook het persoonlijk bijstaan door de uitvaartverzorger van de nabestaanden is nu niet mogelijk. Het delen van verdriet en begripvolle woorden via de telefoon zijn toch heel anders. Het haalt het niet bij persoonlijk contact.

Op afstand meekijken

Omdat slecht 30 mensen bij de uitvaart mogen komen beperkt zich dat meestal tot de naaste familie. In de praktijk is er nu geen plaats voor de overige vrienden en nabestaanden. Ondanks het begrip voor de coronaregels is het uitermate pijnlijk en teleurstellend.

Natuurlijk helpen nieuwe technologieën zoals Skype die de mogelijkheid geven aan mensen om van een afstand live mee te kunnen kijken. Ook het plaatsen van de opnames op Youtube geeft nabestaanden de mogelijkheid om de uitvaart later terug te zien. Het is meestal is een gratis service van de uitvaartorganisatie of uitvaartcentrum.

Persoonlijke uitvaart

Terwijl de mogelijkheden in deze tijd beperkt zijn, moet het een ervaren uitvaartverzorger lukken om samen met de familie een persoonlijke uitvaart te organiseren. Dat vereist een creatieve en vindingrijke geest die binnen de beperkingen toch nog mogelijkheden ziet en daarmee iets moois weet te organiseren.

 

Later opnieuw?

Het natuurlijk mogelijk om straks als de corona maatregelen voorbij zijn een nieuwe herdenking te organiseren. De meeste uitvaartorganisaties willen daar vast aan meewerken. Of uitvaartverzekeringen daar aan mee willen werken is natuurlijk wel een belangrijke vraag. Maar hoe dan ook: een herdenking achteraf is toch anders dan een persoonlijke uitvaart . Op dit moment is nog onbekend wanneer de regels versoepeld zullen worden.

Afscheid met drive thru

Samengevat kunt u als u tot de nauwe kring van nabestaanden behoort nog steeds een begrafenis of crematie bijwonen. Zij het dat u 1,5 meter maatregel in acht neemt. Nieuw is dat sommige uitvaartcentra een drive-thru organiseren. Nabestaanden nemen dan vanuit hun auto afscheid terwijl zij langs de kist rijden. Het is een onorthodoxe manier van afscheid nemen, maar het zijn ook onorthodoxe tijden.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/alle-grafmonumenten/